Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 562
Copyright (C) HIX
2000-06-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Adalekok, boleny es mozzarella (mind)  49 sor     (cikkei)
2 Re: boleny, dieta! (mind)  35 sor     (cikkei)
3 Re: tejszin, adalakok (mind)  63 sor     (cikkei)
4 Re: Gyomber (mind)  25 sor     (cikkei)
5 RE: bolenyfu (mind)  56 sor     (cikkei)
6 Bolenyfu (mind)  13 sor     (cikkei)
7 boleny (mind)  10 sor     (cikkei)
8 repatorta (mind)  2 sor     (cikkei)
9 TV3-Portugal receptek (mind)  75 sor     (cikkei)
10 Adalekanyagok (mind)  56 sor     (cikkei)

+ - Re: Adalekok, boleny es mozzarella (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Norbert ajanlotta:

> Javaslom mindenkinek az alabbi ket link atolvasasat, hogy a hoax-okrol
> (atveres levelekrol) tobb fogalmuk legyen. Erdekes, tanulsagos,
humoros
> olvasmany:
> http://yikes.tolna.net/hoax/
> http://www.vbuster.hu/docs/hun/virus/hoax/index.htm

Biztosn szorakoztato - a Norton virus hoax adatbazisa is az - de az
adalekok ettol fuggetlenul leteznek es mukodnek, azaz hatnak :-)

Suhy irta:

> Igazan nem akarok kotozkodni, de ha jol tudom,
> Europaban nem eltek bolenyek.
> Persze lehet, hogy az Amerikaba kitelepult
> lengyelek keszitettek ezt a fajta vodkat...

:-))) Mar keszultem belemaszni a Britannica-ba, amikor raakadtam a
farkas valaszara (de lehet hogy holnap csak utananezek tuzetesebben).
Mar keszultem magyarazni, hogy lehet nem talaltam el a helyes magyar
nevet, de igenis van LO-ban bolenyfajta, amit nemetul
megkulonbozteteskent Wisente-nek hivnak (az amerikait Bison-nak) es amit
a Halasz szotar "europai boleny"-nek fordit. Es a vodkat aligha lehetett
volna kapni az atkos alatt pl. RO-ban, ha amerikai gyartmany lett
volna...

Juli irta:

> De bizony most elnek.  Sajat szememmel lattam Olaszorszagban,
Napolytol
> delre, bolenycsajdat.  Az o tejukbol keszul a valodi mozzarella sajt.

> Hogy lengyel boleny van-e, azt nem tudom.

Nem bivaly volt az? Mivel en ugy tudom, a valodi mozzarella bivalytejbol
keszul, es regebben szerte Europaban volt bivaly. Mint kisgyerek velem
is itattak rendszeresen  bivalytejet. Ja. most latom, furcsamod a
nemet-angol kisszotar buffalo-t ir a bivalyra is, a kaffer rokonara. Az
Oxford Illustrated emliti a bison-t is, mint 2 fajtat, europai es
amerikai, es a buffalo-t is, ami bivalyt (India, Del-Europa,
Kelet-Europa) es bolenyt is jelenthet. Merthogy mindegyik valamilyen
"ox". :-)

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: boleny, dieta! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Itt kuldom a tegnapi levelem II. reszet, lehet, hogy kisse
hosszura sikeredett es nem szerette a listagazda. :-)

Kerdves Suhy!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: RE: bolenyfu ( 21 sor )
>Igazan nem akarok kotozkodni, de ha jol tudom,
>Europaban nem eltek bolenyek.
>Persze lehet, hogy az Amerikaba kitelepult
>lengyelek keszitettek ezt a fajta vodkat...

No, most nem akarok a lelkedbe ugorni, de nem jol tudod! :-)))
Europai bolenyek igen is leteznek meg mindig.
Lattam kisfilmen, hogy Lengyelorszagban meg mindig vannak.
Egyebkent :
Lasd Akademiai Kislexikont
273. oldalrol idezet:
Boleny (Bison): a szarvasmarhafelek csaladjaba tartozo
nagy testu, kipusztulofelben levo emlosallatok neme. Az europai
boleny (B.bonasus) Kozep-Europaban, az amerikai -(B.bison)
nagy csordakban, vadon el az amerikai preriken.

Emilianak igaza van!
Ez szol Topynak is!!! Ha nem hiszed jarj utana!! :-))))))

Kedves Csincsi!!!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: dieta ( 5 sor )
>tud valaki valami jó kis diétásat gyomorfekélyeseknek?
Figyelj tudom, hogy vannak ilyen kiadvanyok a MEDICINA
Konyvkiado boltjaban az Ulloi uti boltban biztos, hogy
talalsz ilyent, ha nem vagy pesti irj, szemelyesen megnezem! :-))

Szeretettel Zsoka.
+ - Re: tejszin, adalakok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Konhyhasok!

Orulok, hogy ismet megelenkult a lista. :-)))))
Ezt a levelem tegnap elkuldtem, de a technika kozbeszolt. :-(
Hat ma ismet megprobalom.

Kedves Gyula!
A kisebb mennyisegu porcukor nem jott be. :-(, lehet, hogy
nem voltam korultekinto. ;-)
De nagyon orulok, hogy igyekeztel a gondomon segiteni. :-))
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: kemeny tejszinhab ( 11 sor )
>En ugy emlekszem, hogy kisebb mennyisegu porcukor korultekinto
>hozzaadasaval
>lehet fokozni a tejszinhab hab jellegét... Remélem, bejön... :-)

Kedves Attila!
Egyutterzek veled, remes lehet egy-egy alkalom, amikor varatlanul :-)
virslit eszel. :-(( No, de nem tudom milyen virslit szoktal enni,
sertest,
vagy baromfit?
>Felado : Szasz Attila
>E-mail :  [International]
>Temakor: re: adalekok ( 44 sor )
>En mostanaban nem tudok pl virslit enni hasmenes nelkul. Regebben
>semmi gond >nem volt. A legfelhaboritobb, hogy meg a szint is csak
>szinezett mubellel tudjak megoldani, mert mar annyira feher ez
>a "virsli", hogy rohelyes lenne.

Kedves Norbert!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: adalekok ( 26 sor )
>Ami igazan erdekes, az az, hogy honnan a jofrancbol kerul elo ujra es
>ujra, a jelek szerint meg unokaink is ezen a gumicsonton ragodnak
>majd.
>Ezzel szorakozik valami beteg ember, hogy panikot kelt, vagy
>valakinek
>konkretabb erdeke fuzodik a lista terjesztesehez, es eletben
>tartasahoz?

Az eddig a listara kuldott reagalasokbol nem az tunik ki, hogy itt
egyes jopofak :-( panikot keltenek, hanem valoban vannak rossz
tapasztalatok.
Nem hiszem, hogy le kellene becsulni a konkret, sajnos rossz,
tapasztalatokat.
Remelhetoleg egyszer sikerul osszhangba hozni az adalekanyagokat az
egeszsegre artalmatlan adalekokkal.
Szemely szerint meg vagyok gyozodve, hogy igen is kellenek a tartosito
szerek, de feltetlenul ARTALMATLANNAK kell lenniuk. :-)))

Kedves Peter!
Az a vicc, hogy miattad (:-)).) kenytelen vagyok megkovetni a noverem,
ugyanis az utobbi idoben sajnos nem tudom megmondani miota(???)
folyton azt mondta, hogy a sortol eg a gyomra, ezert nem tudja
meginni.
Egyszeruen nem tudtam elhinni, pedig ezek szerint igazat mondott, :-)
hiszen az adalekoktol eghet a gyomra. :-(((.

>Kovary Peter irta:
>>Aztan felfigyeltem arra, hogy
>>Munchenben jarva sohasem eg a gyomrom a sortol.

Zsoka
+ - Re: Gyomber (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok megegyszer!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Re: gyomberszirupos kalacs ( 21 sor )
>En kiprobaltam, es nagyon finom lett. Nem kell hozza cukrozott
>szeletelt gyomber. A gyombert a cukros szirupban meg kell fozni,
>elveszti az erejet, es olyasmi lesz, mint a cukrozott gyumolcsok. A
>gyomber magas arat nem tudom hol lattad, en egy tenyernyi gyokeret
>vettem kb. 180 Ft-ert a Cora-ban. Szerintem ez nem magas ar.
>
>Norbi

Kedves Norbi!
Orulok, hogy jol sikerult a gyomberszirupos.
Ami az arat illeti, en leggyakrabban a Bp-i Vamhazkoruti
Csarnokba jarok vasarolni. Ott lattam a gyombert 1 kg-ja
680 Ft volt, ezek szerint te is kb ilyen arban vetted, csak
mivel kevesebbet vettel nem tunt fel az ara. :-))

Errol jut eszemben anno Agatha Christie konyveiben
rendszeresen szerepel valamilyen gyomberes sutemeny.
Talan Juli ismeri. Persze lehet, hogy ez is csak legenda,
es kiderul, hogy olyan, mint a karacsonyi puding. :-))))

Zsoka
+ - RE: bolenyfu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

HIX KONYHA wrote:
> 
> -----------------------------------------------------------------------
> Issue____________: *** HIX KONYHA 561 ***
> Date_____________: Sat Jun  3 20:30:27 EDT 2000
> Publisher________: Hollosi Information eXchange /HIX/  http://hix.com
> Disclaimer_______: Authors bear full responsibility for their articles.
> -----------------------------------------------------------------------
> Hozzaszolas______: >
> Megrendeles______: >   vagy >
> Lemondas_________: > vagy >
> Segitseg_________: >
> Supervisor_______: >
> Copyright________: http://www.clari.net/brad/copymyths.html
> -----------------------------------------------------------------------
> Archivum_________: http://konyha.hix.com
> -----------------------------------------------------------------------
> HIXWEB___________: http://www.hix.com        http://www.us.hix.com
> KUKKER___________: http://kukker.com
> ARENA____________: telnet arena.hix.com      telnet arena.us.hix.com
> HEUREKA__________: http://heureka.net.hu     http://heureka.hungary.com
> RADIO/TV_________: http://www.hungary-online.com
> UTAZAS___________: http://magellan.net
> -----------------------------------------------------------------------
> EMAIL_WEB+POP____: http://Hungary.ORG  <---   orokos cim
> -----------------------------------------------------------------------
> 
> Tartalomjegyzek:
 
> En sem akarok kotozkodni, csak a pontositas kedveert:
> BOLENY (Bison): a szarvasmarhafelek (Bovidae) csaladjaba tartozo
> allatnem. A szarvasmarhaktol rovid, szeles feje, domborodo homloka
> es hosszu, gyapjas szore kulonbozteti meg. Ket faja kozul az europai
> bolenynek (Bison bonasus) nehany szaz peldanya lengyelorszagi, az
> amerikai boleny (Bison bison) tobb Észak-amerikai rezervatumban
> vedelem alatt el.
> 
> Forras: Uj Magyar Lexikon I. kotet
>            Akademiai Kiado 1960
>            otodik valtozatlan lenyomat
> Tudomasom szerint Magyarorszagon a multszazadban oltek meg az
> utolso peldanyt. Jelenleg magyarorszagon allatkertben tekintheto meg.
> Udv.: 
> >Az igazsag ketelu fegyver<
> 
Tovabbi pontositas: nehany peldanyuk (10 - 20)el itt Szlovakiaban is,
elkeritett teruleten. Azonkivul a Kaukazus eszaki lejtoin (vagyis meg
Europaban) is van egy boleny rezervatum az Archiz nevu kozseg mellett
a Cserkesz-Karacsaj koztarsasagban. Es hogy kajarol is beszeljunk (ha
mar Konyha ;-), egy nagyon finom savanyitott tejfajtat ittam
nehanyszor. Nagyon suru es savanyu, ugyhogy cukrot szoktak
belekeverni, hoy fogyaszthato legyen. Nem tudja valaki, hogyan keszul
ez nagyon udito tejital?

Udv
Tomi
+ - Bolenyfu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sok szo esett itt a Zubrovkaban levo bolenyfurol, meg az europai bolenyek lete 
is
tema volt, de az eredeti kerdesre:
Annak a bolenyfunek a "bevett" magyar neve pemetefu. Gyogynoveny, meg gyogycuko
rka
is keszul vele, Herbariaban kaphato. Ha valami semleges vodkaba belegyomoszol a
z
ember par szalat, es egy ideig allni hagyja, Zubrovka-szeru itoka keletkezik.
Ezt mas "takarmanyokkal", pl. kakukkfuvel is jol el lehet jatszani.

Edit (Győr)
+ - boleny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>De bizony most elnek.  Sajat szememmel lattam Olaszorszagban, Napolytol
delre, bolenycsajdat.  Az o >tejukbol keszul a valodi mozzarella sajt.

Szevasztok!

A mozzarella sajt szvsz. bivalytejbol keszul. Tudtommal a bolenyt soha nem
fejték, mert nem haziasitottak, csak a husaert vadasztak.

Udv.
Gyula
+ - repatorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

valamelyik szamban olvastam a repasuti receptjet, de sajnos kitoroltem. El
tudnatok ujra kuldeni?
+ - TV3-Portugal receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"Hello!
Meg tavaly volt a TV3 "Utazas Gasztronomiaban" musoraban a portugal
nagykovet felesege. Ket etelt mutatott be: az egyik egy tenger
gyumolcseibol keszult torta volt, a masik pedig egy tokehalas-
krumplipures-sajtos etel (tokehal vikomt modra).  Nem tudja valaki a
recepteket? Norbi"

Hali Mindenkinek!
Januar ota vagyok eddig leginkabb hallgatoja a listanak. Ezuton szeretnem
megkoszoni a recepteket, jo konyhai otleteket Mindenkinek.

Kedves Norbi!
Mellekelem a  kert recepteket.
Sziasztok
Bobe

TENGERGYUMOLCS - TORTA Torta de frutos do mar  Portugalia
A teszta hozzavaloi:
30 dkg liszt,
10 dkg vaj, so.
A toltelekhez:
10 dkg juhturo,
10 dkg rak,
10 dkg tintahal,
1 fej voroshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
2 dl tejszin,
5 dkg vaj,
1/2 citrom leve, kukoricakemenyito, safrany es gyomber. A disziteshez:
petrezselyem, paradicsom, citromkarika
 ..
Elkeszitese: Beletesszuk az edenybe a vajat es a fokhagymat, az aprora
vagott voroshagymat, feltesszuk a tuzre es egy kicsit megsozzuk, lefedjuk az
edenyt es 3-4 percig varunk. Hozzalatunk a teszta elkeszitesehez.
Beletesszuk a lisztet egy uvegtalba es megsozzuk, hozzaadjuk a vajat es
kezzel osszemorzsoljuk . Hozzaadunk 3 evokanal vizet es folytatjuk a
gyurast. Ismet vizet teszunk hozza es kezzel gyurjuk tovabb. 3-4 percig
gyurjuk, mig teszta allagu nem lesz. A megpiritott hagymahoz hozzaadjuk a
tintahalat, melyet kb. 15 percig kell fozni. Ezutan folytatjuk a
tesztakeszitest. Kilisztezett asztalon kinyujtjuk a teszta mindket oldalat.
Egy kerek tesztaformat kikenunk vajjal es belisztezunk, majd a kinyujtott
tesztankat ratekerjuk a nyujtofara es arrol tekerjuk ra a tesztaformara. A
nyujtofat addig gorgetjuk rajta, mig a teszta lelogo reszei levagodnak .
Eligazgatjuk a tesztat a formaban, villaval megszurkaljuk es betesszuk a
sutobe. A tintahalhoz hozzaadjuk a gyombert es a safranyt, rakot kagylot,
jol osszekeverjuk es kb. meg 10 percig fozzuk. Ha keszen van, adunk hozza
egy kis tejszint es etkezesi kemenyitot, Jol osszekeverjuk, majd citromot
csurgatunk bele es 2 percig fozzuk. Kivesszuk a sutobol a tesztat,
raboritjuk a tintahalas tolteleket, elegyengetjuk es megszorjuk
petrezselyemmel. Talalasnal a tortaforma oldalat levesszuk, a tesztat
cikkekre vagjuk, petrezselyemmel es " viragparadicsommal " diszitve
szervirozzuk. TV3

4 fo reszere



TOKEHAL VIKOMT - MODRA  Portugalia Bacalhau a visconde
1/2 kg szaritott tokehal,
1 fej hagyma,
1/2 kg krumpli,
2 dl tejszin, olivaolaj, orolt bors,
10 dkg lagy feher sajt, disziteshez fekete olajbogyo.
 ..
Elkeszitese:  A tokehalat besozzuk es 2 nap hideg vizben aztatjuk, mikozben
a vizet tobbszor csereljuk. 2 nap elteltevel megfozzuk a halat bo vizben /
kb. 10 perc /. A megtisztitott burgonyat is megfozzuk es puret keszitunk
belole. Ha megfott a hal, a husat lefejtjuk a gerincerol es a szalkakat
eltavolitjuk. Ezutan a szintiszta hal husat aprora vagjuk. Az aprora vagott
hagymat aranysargara piritjuk es hozzakeverjuk a halat, a tejszinnel
dusitott burgonyapuret, fekete borsot es tejszint, ha kell. Ezt a masszat
beleontjuk egy hoallo edenybe es a tetejere mozzarella sajtot teszunk
szeletelve. Elomelegitett sutoben 200 oC-on 30 percig sutjuk. TV3


4 fo reszere
+ - Adalekanyagok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Nagyon vag ide ez az idezet (nemileg lekesve a torteneseket, mert csak 
hetente egyszer jutok oda, hogy olvassam a Konyhat):

"Olyan vilagban elunk, amiben a limonadet mesterseges izanyagokbol allitjak
elo, a mosogatoszerben viszont valodi citrom van."

Aki hiszi, aki nem, tenyleg ez van. Aki birja anyagilag, meg a lehetosege is 
megvan hozza, az egyen "tiszta" dolgokat, a tobbi meg ehet azt, amit adnak 
neki. :-(((

Viszont panikolni tenyleg nem kell. Sok "E-anyag" bizony tenyleg 
artalmatlan elelmiszer-adalek (ld. citromsav), masok pedig "becsuletes 
nevukon nevezve" mar nem (tunnek) annyira gyanus(n)ak. Es persze vannak 
ketes hatasu adalekok is, amelyek ellen tenyleg kuzdeni kell.

De vannak emberek, akik a "kevesbe gyanusakra" is erzekenyek. Aztan - es
sajnos ezt nem tudtak meg hitelesen bizonyitani, csak sejtes - , de a
"kevesbe gyanusaknak" is lehetnek hosszu tavon karos hatasai. Na nem a 
citromsavnak, vagy a szodabikarbonanak. Vagyis... Itt emlekeztetnek
mindenkit, aki valaha is tanult volt kemia-fele tudomanyokat, hogy pl. az az
anyag, amire azt irjak, hogy NaCl, bizony nem tisztan az. Van ugyan
analitikai tisztasag, de meg abban is elofordulhatnak szennyezok, csak 1
bizonyos hatar ala vannak szoritva. Es az elelmiszer-iparban nagyon nem
analitikai tisztasagu "vegyszereket" hasznalnak.

Szervetlen anyagoknal talan meg nem is lenne ez akkora baj, hiszen mit art
nekunk 1 kis flourid, bromid, vagy akarmi. De mikor mestersegesen
eloallitott szerves vegyuletekrol van szo, azokban - meg ha csak nagyon kis
mennyisegekben is - de _szerves_ szennyezok maradhatnak. Nehez oket
ellenorizni, es nehez megjosolni is, hogy mi es mennyi lesz benne. (Meg
aztan, ki foglalkozik veluk, ha a hatarertek alatt maradnak ?) Tehat adott
a problema, hogy az egyebkent veszelytelen, vagy majdnem veszelytelen
adalekokkal sok, nagyon kis mennyisegben jelen levo, de szinte ismeretlen
szerves vegyulet is belekerul a termekbe.

Azt meg - gondolom - nem kell sokat fejtegetni, hogy nemely szerves
vegyuletnek mekkora biologiai aktivitasa van, vagyis milyen keves eleg
belole a hatasossaghoz. Ha csak olyan hatasra gondolunk, ami rovid tavon es
jol megfigyelhetoen mutatkozik, pl. hogy elpusztul-e az eger a nikotintol.
De itt mar ezeknel nehezebben megfoghato hatasokrol van szo (pl. az
immunrendszer gyengitese, vagy eppen hajlamositas allergias reakciokra).
Akar feltetelezhetjuk azt is, hogy ez utobbi hatasokhoz meg annal is 
kisebb mennyisegben elegendoek bizonyos anyagok. Foleg ha hosszabb tavon at 
"alkalmazzuk oket". Mondom, ez csak feltetelezes, es meg csak nem is valami 
nagy koponyatol: csak 1 osszkep, ami nehany ev biologiatanulas soran alakult 
ki bennem. Remelem, tevedek. ;-)

norbi

---
Buchmuller Norbert > (ekezet johet)
> -----------------------------------------------------------------
         Always remember you're unique - just like everyone else.
              /Soha ne feledd: egyedi vagy - mint barki mas./

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS