1. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1678 (mind) |
51 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Rizshez (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: re: harom kerdes (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
4. |
re: Citromsav (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
5. |
Bocsanat (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: Citromsav (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
7. |
Re: re: harom kerdes (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
8. |
habaras, rantas (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
9. |
re: Citromsav (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1678 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
> Azert lassatok be, mindannyian jobbra keveritek az etelt.
No ez mindjart meg is dolt, mivel hogy en keverem mindenfele, igy balra
is. Leginkabb is kicsit keverem balra, aztan meg jobbra, hogy keveredjen
is rendesen, ne csak forogjon :) Egyebkent en ugy tudom 8-as alakban
kell keverni...
> En, oszinten szolva, sehogy nem tanultam, de egy makrobiotika konyvben azt
> olvastam, hogy a jobbra kavarassal az energiat _bele_keverjuk, a
> balra kavarassal _ki_keverjuk az etelbol.
Ezek szerint ha felrakom a levest folni es kozben balra keverem, akkor
nem fog felforrni? :)))))))
Elgondolkodva a dolgon, a fold forgasaval lehet kapcsolatban a dolog
(marmint hogy miert allitjak sokan hogy jobbra kell kavarni). De ezek
szerint akkor a deli felteken meg balra kell keverni?? :)
> Nemrég olvastam egy cikkett az elelmiszeradalekokrol, és a citromsavrol
> (talan E350, de nem biztos) azt irtak, hogy szajgyulladast, szajpeneszt
> okoz, tovabba igen rakkelto.
Melyik? Az elelmiszeradalek, vagy a citromsav? Az utobbit ketlem, mert
termeszetes anyag, es egy csomo zoldsegben, gyumolcsben elofordul.
Termeszetesen tulzasba veve semmi se hasznos...
A szajpenesz jo vicc, mivel mint neve is mutatja peneszgomba okozza, így
max. elosegitheti a szaporodasat, de biztosan nem _okoz_ szajpeneszt.
Egyebkent meg szajpenesz eleg gyakori dolog egesz pici csecsemoknel akik
meg szopiznak, pedig hat ok biztosan nem ettek mesterseges citromsavat :)
> Leginkabb a 4 honapos kortol ajanlott bebietel lepett meg
> (alma-oszibarack).
Egyreszt citromsavat szoktak rakni a vizbe amiben kifozik a
cumisuveget... (ezert kaphato gyogyszertarban is)
Masik dolog, hogy a bebikajak tele vannak olyan dolgokkal, amiket a
babakonyvek szerint nem lehetne adni nekik (pl. cukor, kemenyito,
tejpor, hal, borso, stb.) A babakajas szakacskonyvek meg receptek nagy
resze is tele van ilyen anyagokkal. Na most kinek higgyek?
Mondjuk csak erdekessegkepp a Dr.Spock fele konyv regebbi kiadasaban
talaltam, hogy a kismama ha faradt, kimerult, akkor gyujtson ra egy
cigire es igyon egy kavet... :)
Laja
egy gyakorlo kispapa
|
+ - | Re: Rizshez (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Olvastam valahol, hogy a főzőlevébe rakott egy
>kiskanálnyi citromlével szép színű marad a rizs
Miert, egyebkent milyen szinu lesz????
Judit
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.10)
|
+ - | Re: re: harom kerdes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Azert lassatok be, mindannyian jobbra keveritek az etelt.
Szerintem alapvetoen a jobbkezesek keverik jobbra, en
pl. balkezes vagyok, es ezert balra keverem, mert ugy
all kezre. Nyilvan tobb a jobbkezes ember, ezert a nagy
tobbseg jobbra keveri. El nem tudom kepzelni, hogy
barmilyen jelentosege lenne.
>En ontok ala olajat, es megis egybeall;))
En ugy vettem eszre, hogy egy kicsivel kevesebb viztol
inkabb gurulos lesz a rizs. En meg ezt nem szeretem, de
sokaig mindig igy sikerult :)) Azota rajottem, hogy egy
kicsivel (de tenyleg csak egy kicsivel) tobb vizzel
felontve jobban osszeall. Ja, es tenyleg kavargasd az
olajon egy kicsit tovabb!
Judit
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.10)
|
+ - | re: Citromsav (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado :
>a citromsavrol
>(talan E350, de nem biztos) azt irtak, hogy szajgyulladast, szajpeneszt
>okoz, tovabba igen rakkelto.
Kedves Eszter,
E330 a citromsav szama.
Masodszor: akkor citromot se fogyasszunk, mert abban is ugyanaz a citromsav
van. Nem azt mondom, hogy hagyjuk figyelmen kivul ezeket a cikkeket, de az
E-listak jo resze manipulalt, riogatasra hasznaljak. A konyhaso'nak is van
E-szama, es tulzott dozisban halalos is lehet. Ahogy a dihidrogen-monoxid
is! :-))))))
Szamtalanszor volt mar tema ezen a listan is a citromsav, most hirtelen ezt
a hozzaszolast talaltam meg:
>>>> Nagy Gabor > ngabor-at-dragon.klte.hu
Az E kodokat azert talaltak ki, hogy ne kelljen minden aprosagot vegig
kiirni (gondolj bele, mennyivel konnyebb nehanyszor 4 karaktert leutni,
mint kiirni, hogy kalium-dihidrogen-foszfat es
dikalium-hidrogen-foszfat...)
- ami a legjobban tetszik: az E330 az egyszeru citromsav. Annyira nem
rakkelto, hogy a szervezet is eloallitja (pont most tanulom a
citromsav-ciklust...). Ha jo termeken nezed, van, hogy ra is van irva,
hogy mi is valojaban az E..., es utana zarojelben a kodja. <<<<<<
sziasztok,
Zita
|
+ - | Bocsanat (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Elnezest az ekezetekert, kicsit belelendultem a mail irasokba, es nem
figyeltem oda.
Andi mailto:
|
+ - | Re: Citromsav (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Nem igaz!!!
Sajnos nagyon sok remhir terjed az adalekokrol,
nagyon kritikusan kell olvasni a cikkeket.
A citromsavat nagy mennyisegben termeli az
osszes sejted is.
Egyebkent E330.
Udv: Gabor
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ws20-131.unine.ch)
|
+ - | Re: re: harom kerdes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Azert lassatok be, mindannyian jobbra keveritek az etelt. En, oszinten
>szolva, sehogy nem tanultam, de egy makrobiotika konyvben azt
>olvastam, hogy a jobbra kavarassal az energiat _bele_keverjuk, a
>balra kavarassal _ki_keverjuk az etelbol. Kivancsi lettem volna, hogy ki
>milyen magyarazatot kapott a keveresi iranyra vonatkozoan.
Tehat a fogyokurazok balra, a hizokurazok jobbra
kavarjanak:-))))
Amugy a kavaras hatekonysaga szempontjabol a 8-as
vagy X alaku keveres a legjobb. A tobbi csak babona.
>En ontok ala olajat, es megis egybeall;))
Miutan a viz mar nem latszik a rizsszemek kozott, mert
beszivodott, csak felre kell tenni a tuzrol es lefedve
hagyni 15 percig. Ekkor mar nem szabad piszkalgatni
(pl. kevergetni). Igy nem all ossze egy tombbe, csak
lazan, ami szeteseik talalaskor.
Udv: Gabor
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ws20-131.unine.ch)
|
+ - | habaras, rantas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
bar nem kerdes volt, a fokozatos, nagyon kis adagokban torteno felhigitas utan
nem lesz csomos sem a rantas, sem a habaras, es a legbiztonsagosabb a szuron va
lo belecsorgatasa, folyamatos keveres mellett. A habarast inkabb hideg, a ranta
st pedig forro folyadékkal. Nem a reklam helye, de létezik egy tupperware csész
e, kis lapátos betéttel, tetovel, ami kifejezetten a "nokedlik" elkerulesere sz
olgal.
|
+ - | re: Citromsav (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Eszter!
Az ugynevezett E-anyagokrol igen sok szakszerutlen koholmany lat napvilagot
mindenfele. Az egyik legszornyubb ezek kozul a citromsavat, majd minden eloleny
testenek fontos, elengedhetetlen osszetevojet rakkeltessel meggyanusitani.
Ellenkezoleg, citromsav nelkul nincs elet! Mindenki figyelmebe ajanlom Gunda
Tamas professzor, igen kituno kollegam nepszeruen es nagyon szakszeruen megirt
E-anyag-kisenciklopediajat, mely a http://dragon.klte.hu/~gundat/gunda1.htm
halolapon, "Az E-anyagokrol" cimszo alatt talalhato.
Udvozol: Pal
|
|